Gezonde raad? <>

Daar gaan we weer! De Raad voor de volksgezondheid en zorg zwengelt opnieuwe de diskussie aan over wat de gezondheidszorg mag kosten. En raad eens? Als een behandeling erg duur is en er geen briljante perspectieven op genezing zijn dan mag de patiënt het zelf gaan betalen. De raad wil het aan de samenleving (is dus de politiek) over laten om objectieve kriteria (???) hiervoor op te stellen maar geeft alvast wel een tip: een behandeling mag tot 80.000 euro kosten als het maar wel één volledig gezond levensjaar oplevert. Je zal op je tachtigste jaar kanker krijgen. De kans op volledige genezing is gering. Met de maatregelen die men in petto heeft om de zogenaamde vergrijzing kostendekkend te krijgen sta je dan ineens voor de keuze of je er meteen een eind aan zal maken of nog een stukje doorleven zonder de nodige behandelingen. Fraaie diskussie wordt dat.
De raad adviseert dus niet om de gouden handdrukken in de gezondheidszorg af te schaffen of de stijgende bobo-salarissen een halt toe te roepen. Ook adviseert ze niet dat de overheid een algeheel verbod zou knnen instellen op de productie van ziekteverwekkende stoffen ( is roken werkelijk zo ongezond? Sluit dan de tabaksfabrieken). En de raad kijkt wel uit om te adviseren dat de medische industrie misschien genationaliseerd zou moeten worden om een betere controle over ontwikkelingen en kosten te krijgen. Dat laatste kan ik me voorstellen: je moet er niet aan denken dat de huidige overheid die positie krijgt. Hoofdchirurg Zalm weet hoe hij moet snijden, maar de patiënt wordt er niet beter op.
De diskussie die de raad nu op gang wil brengen gaat uiteindelijk niet zozeer over de kosten als wel over wat voor soort samenleving we willen hebben.
Willen we een samenleving waar het luxe leven gepaard gaat met de nodige gezondheidsrisico's en gaat dat doel straks ten koste van de minder draagkrachtigen? Of laten we diegenen die in diezelfde samenleving verantwoordelijk zijn voor de productie van die risico's de schade betalen? Of garanderen we we een samenleving waar de zwakkeren niet van de sterkeren worden gescheiden?

Ik heb mijn keuze al gemaakt.

Labels: ,