Culturele codes \|/

In een hoofdredactionele artikel van het NRC wordt ter bevordering van de inburgering door immigranten, gepleit voor een historisch museum, alwaar men kennis kan maken met de culturele codes van "den Hollander". Is dat een poging wat tegenwicht te geven tegen de al jaren bekende initiatieven om "den Hollander" kennis te laten maken met de culturen van die diverse immigranten? Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Wat verderop in het artikel schrijft de hoofdredactie dat zo'n museum "een uitgelezen kans is om de bijdragen van geïmmigreerde etnische groepen aan Nederland vast te leggen".
Afijn, het zou een leuk museum kunnen worden waar zelfs "den Hollander" zelf nog wat kan leren over de geschiedenis van de boerenkoolstamppot of het koekhappen.
Overbekende voorbeelden zijn natuurlijk sinterklaas (dat was een turk), de tulp (kwam onder andere uit Afghanistan), het bekende bakkie troost (uit Oost-Afrika en Arabische landen), de inspiriatie voor Delfts blauw (Chinees porcelein) of de cannabis (warmere streken dan Nederland), waar ons landje wereldberoemd mee is geworden dankzij het gedoogbeleid en daardoor vele tijdelijke immigranten trekt. En niet te vergeten het koningshuis dat van louter Frans (Oranje) en Duits (Nassau) bloed afkomstig is.
Al eerder heb ik hier geschreven dat de nederlandse cultuur al vanaf de komst van de Batavieren geëvolueerd is uit talrijke buitenlandse invloeden. Het museum biedt derhalve niks nieuws en zou dus zonde van het geld zijn. Maar waar horen die zogenaamde typische verschijnselen van culturen thuis? Juist, opgeborgen in een museum. Om te zien waar het één en ander ooit mee begonnen is. En als je dan na het museumbezoek weer buiten staat ga je over tot de orde van de dag: cultuur is ontwikkeling, cultuur is evolutie. Waarmee duidelijk is dat het geen enkele zin heeft in te burgeren in culturele typeringen maar door te burgeren tot de cultuur van morgen.

Labels: