Overbelasting <>

(g.l.t. 2 min.; links: 10 min.)
Nou, de staatssecretaris van financiën is er nu ook van overtuigd dat het goed mis is bij de Belastingdienst. Misschien hoort u, beste lezers, ook tot één van de mensen die de gevolgen van een overbelaste belastingdienst heeft gemerkt. Nog steeds uw huurtoeslag niet ontvangen of een verkeerd bedrag aan zorgtoeslag ontvangen? Zit u ook met groeiend ongeduld op de vergoeding voor de kinderopvang te wachten?
Welnu, de staatssecretaris heeft beloofd de problemen snel op te lossen. Om te beginnen gaat de toch al overbelaste dienst overuren maken. Er worden ook
extra mensen ingezet om de grootste probleemgevallen aan te pakken. Ik kan u voorspellen dat daar niks van terecht komt. Want bij al die extra in te zetten mensen hoort ook psycholoog Ap Dijksterhuis. Hij gaat de ambtenaren helpen bij het beoordelen van dossiers.
Ap Dijksterhuis is bekend door zijn onderzoeken naar ons onderbewustzijn. Vorig jaar kon u op dit weblog lezen dat Dijksterhuis ontdekt had dat bewust nadenken over lastige en soms complexe keuzes helemaal niet zo effectief is (zie '
Onbewust beslissen' - een samenvatting van zijn onderzoek is daar te lezen in de commentaar-link). Het is beter om even een paar dagen niet bewust bezig te zijn met een lastige beslissing. Een nachtje er over slapen leidt vaker tot een betere keuze.
Het resultaat bij de belastingdienst? U krijgt nu wel het juiste bedrag aan toeslagen overgemaakt, maar u zult er nog langer op moeten wachten. Voordat de ambtenaar eindelijk zijn beslissing heeft genomen, heeft hij eerst een 'nachtje er over geslapen'. De toch al flinke achterstand loopt verder op en de staatssecretaris ziet zich over een half jaar gedwongen zijn ambtenaren nog meer te laten overwerken. De overbelastingdienst moet gered worden met nog meer extra mensen en het kabinet loopt zo de doelstellingen over het verminderen van overheidspersoneel mis.
De staatssecretaris wees er fijntjes op dat de problemen bij de belastingdienst ook het gevolg zijn van politieke keuzes en vroeg het parlement daar eens over na te denken voor men met allerlei prachtige ideeën komt. Bedoelt hij dat ook de 2e Kamer de nodige nachtrust moet nemen? Subtiele manier om de democratische controle naar dromenland te verwijzen.
Eén ding zal de inbreng van Ap Dijksterhuis in ieder geval wel opleveren. Leuker kan hij het wel maken voor de ambtenaren. Ze mogen gaan slapen op het moment dat het ze te lastig wordt. Makkelijker wordt het allemaal daarmee niet.

Labels:

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home