Carnaval der dieren.
(g.l.t. 3 min.; links: 12 min.)
Het is echt bij de beesten af. Het lijkt wel één groot carnaval der dieren. Misschien dat het circus de hele boel in gang heeft gezet. Dat hield van de week een presentatie om aan te tonen hoe goed de dieren het in het circus hebben. Het circus vreest voor de toekomst, als het zonder dieren verder moet. Stel dat het circus van de beesten af moet, dan is nog de vraag waar die dan heen moeten. Tentoonstellen in een museum kan in ieder geval niet, want zelfs een levende kip hoort daar niet thuis. Dat is ook dierenmishandeling. De Partij voor de Dieren gaat daar, via Esther Ouwehand (hé, familie van de Rhenense dierentuin?) in ieder geval kamervragen over stellen, zo valt in het AD te lezen in een artikel van journalist de Valk (~).
Onderschat dieren niet. In hoeverre zij een menselijke politieke partij nodig hebben is nog maar de vraag. Wie weet maken we het nog mee dat hun slimmigheid hen zelf tot parlementaire deelname in staat stelt. Een paar voorbeeldjes van dierenintellect.
De octopus heeft slechts 25 procent van de acht tentakels nodig om een fles te openen. Dat lukt ons mensen niet, want omgrekend zou dat betekenen dat wij dat met één halve arm moeten kunnen. Dat zie ik nog niet gebeuren. Al eerder kon u op dit weblog over de ongekende intelligentie van de octopus lezen.
En neem nou mieren. Niet alleen harde werkers, maar ook nog eens uitermate leep. Ze laten zich niet zomaar om de tuin leiden, zoals u wellicht zelf al menigmaal hebt mogen ervaren. Terwijl mensen overdreven lang kunnen tobben over de keuze van een huis, als er verhuisd moet worden, nemen de mieren die beslissing in een paar tellen. Dat hebben onderzoekers ontdekt, toen ze een prima nest bouwden voor de mieren. Vlakbij hadden ze ook een wat minder goed nest gezet. Maar goed, na inspectie van beide nesten, trokken de mieren dus richting kwaliteitswoning. Ondertussen zetten de onderzoekers nog een derde nest in de buurt. Vlak voor de mieren het nest van hun voorkeur wilden betrekken, stampten de onderzoekers dat ineens met de grond gelijk (over dierenleed in laboratoria gesproken). In no-time zaten de beestjes in het derde nest. Ze hadden het niet kunnen inspecteren, maar namen de gok, omdat ze het tweede nest al hadden afgekeurd (zie meer op VPRO's Noorderlicht).
Maar verder valt het wel mee met de slimmigheid der dieren. Koeien zijn weliswaar blijer dan ooit, dat ze zo vroeg de wei in mogen, ze komen niet op het idee zelf eerder uit de stal te breken.
En al die huisdieren die allergisch voor mensen blijken te zijn, kunnen niet eens wat stamcellen ontwikkelen om er een passend medicijn tegen te maken.
Misschien moeten die dieren dan maar een voorbeeld nemen aan de Latino mug. Die vindt de opwarming van de aarde helemaal geen probleem. Sterker nog, dat is een prima klimaat voor gezinsuitbreiding. En dan natuurlijk lekker met zijn allen mensjes pesten. Dat is pas carnaval!
0 Reacties
Een reactie posten
<< Home