Mensenlevens.

(g.l.t. 3 min.; geen links)
Hoeveel levens heeft een mens? Van de kat wordt gedacht dat-ie er wel negen op nahoudt. Op zijn minst heeft een mens twee levens. Af en toe is er een opstootje in de media als de een of andere hoogwaardigheidsbekleder een dubbelleven blijkt te hebben, waar ook menig huwelijk op is gestrand. Veel mensen hebben een leven thuis en een leven op het werk. En in die twee gebieden kan een mens zich soms behoorlijk verschillend gedragen. Een dubbelleven is dus helemaal niet zo zeldzaam Ik schat echter dat de mens veel meer levens heeft.
Om maar eens een makkelijk voorbeeld te geven: een mens kan zowel kassajuffrouw, als voorzitster van de bowlingclub, minnares, moeder, tante en kleindochter zijn. Bij naam overal dezelfde, maar status, verantwoordelijkheden, taken en ook gedrag zijn overal verschillend. De mogelijkheden om iemand te zijn met een meerdere identiteiten, zijn oneindig groot.
Een mens kan de vrolijke melkboer zijn, die fluitend langs zijn klanten trekt en thuis chagrijnig achter de begonia's zit tot verdriet van zijn partner.
Een mens kan een secure boekhouder zijn en een complete chaos van zijn tuintje maken.
Een mens kan grote winsten maken met zijn bedrijfje en miljoenen verliezen met gokspelletjes.
Een mens kan een gedreven politicus zijn en een een lusteloze vader.
Een mens kan katholiek zijn en in een Nederland Hervormde Kerk verscheurd zitten huilen bij een Argentijnse tango.
Een mens kan een effectieve beul zijn en zijn hondenpuppie vertroetelen.
Je moet er niet aan denken dat je voor al die indentiteiten een paspoort moet hebben. Je zeult al gauw met twee koffers en een rugzak door het leven. En toch zou je met een aardige hoeveelheid paspoorten kunnen aantonen hoeveel levens je eigenlijk hebt. Want om een mens met één enkel paspoort te reduceren tot één nationale identiteit, doet geen recht aan de pluriformiteit die in één individu huist.
Dus als Wouter Bos de 'dubbele paspoorten'-kwestie wil bespreken, is het beter als hij een consensus weet te bereiken dat nationaliteit een gevolg is van kunstmatig getrokken grenzen. Het zegt niets over wie iemand is, het zegt ook niets over de integriteit en verantwoordelijkheid die een mens al dan niet heeft. En schaf dan al die paspoorten af. Een eenvoudig reisdocument is meer dan voldoende om van hot naar her te reizen.
Vraag ook aan alle in Lutjebroek geboren Randstedelingen, wiens vader uit Limburg en moeder uit Duitsland kwam, met voorouders uit Spanje en Hongarije en die wellicht met een Canadees paspoort op zak geremigreerd zijn, waarom ze zo vreselijk gehecht zijn aan de illussie van één enkele nationaliteit.

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home