De flexibele werkplek.

(g.l.t. 3 min.; links: 8 min.)
Waar of niet waar? De vaste werkplek heeft zijn langste tijd gehad (volgens een leverancier van flexibele werkplekken). Even dacht ik dat het hier gaat om een revival van mobiele werkplekken uit een lang verleden. De scharensliep die met zijn mobiele werkplaatsje langs de deur kwam. Of de parlevinker en de SRV-man die de boodschappen bij je thuis brachten. Mensen die met hun werk de straat op gingen. Je had een handjevol mobiele werkers, van colporteurs tot ambachtslieden en de rest zat vast op kantoor of in fabriek. Nu ziet een Brits bedrijf echter mogelijkheden voor iedereen die op de arbeidsmarkt actief is. Dankzij de flexibele werkplek.
Het is waar. Flexibiliteit in het werk biedt de mogelijkheid te werken waar en wanneer je wil. Een grotere vrijheid leidt tot een hogere en kwalitatief betere productie. Het biedt ruimte om werk en gezinssituatie goed te combineren. Voor ouders een ideale oplossing. Verder kunnen nutteloze wachttijden op treinstations, vliegvelden en in files produktief worden gemaakt.
Het is niet waar. Een grotere vrijheid leidt tot een minder goede controle over de kwaliteit en kwantiteit die de werknemer levert. Bovendien leidt het tot vereenzaming van de werknemer. Gezellig ouwebeppen over het weer, het voetbal, de politiek en roddelen over collega's is er niet meer bij. Het betekent verlies aan sociale netwerken en verlies aan sociale vaardigheden. Verder wordt de werkplek zodanig in het privé-leven geïntegreerd dat bijvoorbeeld de gezinssituatie onder druk kan komen te staan. Het leidt allemaal tot depressieve arbeidskrachten, met alle gevolgen van dien.
Het is waar. Je hoeft niet meer te verhuizen als je een baan in een ander deel van het land wil. De onproductieve tijd die je nodig hebt om van huis naar werk te komen verdwijnt. Je kan veel meer reizen omdat je niet aan vaste werkplekken en werktijden gebonden bent. Je gaat op reis en je neemt mee: je tandenborstel, je zwembroek, je fotocamera en.... je werk.
Het is niet waar. Overal businesscenters plaatsen zal de gemiddelde werknemer er niet toe verleiden de deur uit te gaan. Flexibel werken wordt aangegrepen om lekker thuis te blijven. De reistijd tussen huis en werkplek wordt gebruikt om wat langer te ontbijten of een uurtje extra uit te slapen.
Het is waar. Werken is een noodzakelijk kwaad. Hoe leuker je dat kan maken, hoe beter. Het ziekteverzuim zal aanzienlijk dalen omdat werknemers elkaar niet meer aansteken met het chagrijnige humeur dat bij de 9 tot 5-mentaliteit hoort.
Het is niet waar. Werken is een noodzakelijk kwaad. Dat kan je dus beter met elkaar doen. Het ziekteverzuim hou je laag, want gedeelde smart is halve smart.
De vaste werkplek wordt geschiedenis, de flexible werkplek heeft de toekomst. Wat denkt u, waar of niet waar?

1 Reacties

05 februari, 2007 23:20, Anonymous Anoniem schreef...

Het hangt er een beetje vanaf. De binding en trouw aan bedrijf en collega's wordt aanzienlijk minder. Weegt dat op tegen het voordeel van minder buro's of minder andere werkplekken? Er zijn pro's en contra's, zoals Peter ook al aangeeft.
Al een aantal jaren geleden had interpolis en een aantal andere bedrijven alleen nog een beperkt aantal "wisselwerkplekken". Dat spaarde veel ruimte, dus geld.
In theorie klopt het, maar als een werknemer "op een schopstoel" zit, hoe groot is dan zijn inzet? Als je toch alleen wegwerp-werknemers hebt (callcentra) is het waarschijnlijk goedkoper. Ik hoop dat ik niet al te veel wegwerp-werknemers tegenkom als burger, want ik denk, dat het niet de meest gemotiveerden zijn.
Pjotr

 

Een reactie posten

<< Home