De invloed van de vinger aan de knop <>

(g.l.t. 3 min.; links: 8 min.)
Mogen we eindelijk weer eens de vinger aan de knop hebben, zaait Balkenende weer de nodige twijfels of dat wel zo goed is. Hij baseert zich op de mededeling van Tennet (de nationale electriciteitsnetwerk-beheerder) dat er een theoretische kans op stroomuitval is, als we massaal het licht uitdoen. Balkenende vindt de actie om de aarde 5 minuutjes rust te gunnen symphatiek, maar raadt ons aan dat toch maar niet te doen.
En daar zit je dan weer met je keuze. Eerst denk je: ja, inderdaad een symphatieke actie. Met één druk op de knop even je strategische keuze kenbaar maken. En dan drukt Balkenende op de paniekknop en wordt je aan het twijfelen gebracht. Gebrek aan kennis van hoe electriciteitslevering werkt maakt het lastig te bepalen of het verantwoord is de vinger aan de knop te hebben. Dus moet je ook bij deze keuze weer meer op je gevoel afgaan dan op feitelijke kennis. Sla je het advies van Balkenende in de wind omdat je de man ervan verdenkt dat hij er helemaal niet van houdt dat de gewone man aan de knoppen zit? Of vind je dat het zo hard nodig is een statement te maken in de milieudiskussies dat je het risico van stroomuitval er wel voor over hebt? Of besluit je dan helemaal niks te doen, omdat je vind dat bij eerdere gelegenheden je vinger aan de knop (van de stemmachine) ook niet tot verbeteringen van ons leefklimaat hebben geleid?
De theoretische kans op problemen in het electriciteitsnetwerk is er wel degelijk. Vorig jaar november zaten heel wat gebieden in Europa zonder stroom omdat men in Duitsland een hoogspanningskabel afkoppelde om er een schip onderdoor te laten varen. Het gevolg was dat er een grote hoeveelheid stroom richting ander netwerken ging die daardoor overbelast dreigde te raken. Om dat te voorkomen sloot men her en der andere netwerkjes af en toen zat menig europeaan ineeens zonder stroom. Betekent dat er vanavond geen actie gevoerd kan worden?
Wel, om te beginnen zal niet iedereen er aan meedoen. Verder zijn er tal van bedrijven en diensten die noodzakelijkerwijs stroom blijven afnemen. Volcontinubedrijven en hulpdiensten zullen heus de stroom niet uitschakelen. Ook valt te voorspellen dat veel mensen wel het licht uitdoen en de televisie aan laten staan om het nieuws over de actie te volgen. Er zal dus wel minder stroom gevraagd worden, maar of dat zoveel minder is dat er ook problemen zullen ontstaan?
Dan is het ook nog zo dat de aangekondigde actie al een week bekend is. Stroomleveranciers hebben dus maatregelen kunnen treffen om een daling van de stroomafname te reguleren. Kun je dus met gerust hart ervoor kiezen aan de actie mee te doen? Ik denk van wel.
Mocht u toch nog twijfels hebben dan zijn er nog tal van andere keuzes. Niet mee doen aan de actie en toch wat aan het energieverbruik doen kan het hele jaar door. Zet elke dag een aantal stroomvreters uit. Kies zelf welke dat zijn en op welk moment u het uit wil hebben. Dat moet wel een moment zijn waarop normaal gesproken de stoomgebruiker aan staat. Toegegeven: dat valt minder op dan allemaal tegelijkertijd het licht uitdoen. Het is wel een keuze: doe je in je eentje altijd aan energiebesparing of wil je liever in groepsverband een overduidelijke boodschap afgeven?
Wat en hoe er gekozen moet worden kan de redactie je niet vertellen. Op gebied van keuzes tast de redactie volledig in het duister. Wel gaat vanavond de vinger aan de knop. De risisco's heb ik er voor over. Tenzij iemand hier een ander licht over kan laten schijnen en me kan overtuigen dat er betere keuzes zijn.

Labels: