Room with a view

(g.l.t. 3 min.; links: 4 min.)
We hebben een geniale kabinetsformateur. Hij laat de formatie plaatsvinden achter gesloten deuren op rustieke lokaties met uitzicht op bos of hei. Traditioneel vonden de formatiegesprekken altijd in de Eerste Kamer plaats. Kennelijk vindt Herman Wijffels dat die lokatie geen inspirerend uitzicht biedt. Dus huurt hij een koetshuis in Friesland en straks waarschijnlijk een luxe hutje op de hei. Psycholoog Jaap van Ginneken vindt dat een heel verstandige zet. Verandering van spijs doet eten en verandering van omgeving doet de tegenstellingen vergeten. Straks deelt heel politiek Den Haag het inzicht van Wijffeles en vinden in de toekomst de grote debatten plaats onder een mooie, grote eik, midden op een open plek in het bos.
Het is wel opvallend hoe snel het aanstaande triumviraat het eens lijkt te worden met elkaar. Dat moet dus wel aan Wijffel's keuzes van lokaties liggen. Natuurlijk heeft dat helemaal niks te maken met de drang van de drie heren te voorkomen Jan Marijnissen aan de formatietafel terug zou moeten keren. Jan is meer het type bierdrinker en probeer maar eens water bij het bier te doen. Nee, dat gaat met wijn een stuk makkelijker.
Nu maar hopen dat het uitzicht bij de heren tot verkwikkende inzichten zal leiden. Stel je toch eens voor dat het illustere trio voor een lange dag onderhandelen nog even naar de zonsopkomst kijkt en ineens het licht ziet! Balkenende verkondigt nog steeds dat Nederland moet doen waar het goed in is. Even vrezen we dat hij opnieuw de VOC wil laten uitvaren, maar nee hoor. Hij ziet grote mogelijkheden om NedCar alsnog te redden. Het moet het grootste europese innovatieve centrum voor de ontwikkeling en produktie van duurzame en geheel milieuveilige vervoersmiddelen worden. Bos, het morgenrood weer vol in de ogen, roept dat we mensen die een groot deel van hun leven opgeofferd hebben aan de economie, vooral een mooi, rustige oude dag moeten hebben. Aan dat arbeidzame leven is flink verdiend en een deel van die verdiensten wordt ruimhartig in de AOW-pot gestort. En Rouvoet ziet in het heilige licht de boodschap dat god werkelijk alles heeft geschapen, inclusief de vrije wil en keuze. Zelf zou hij er niet voor kiezen, maar als een ander euthanasie wil plegen dan is dat zijn/haar goddelijk recht. Jawel, geef de heren een ruimte en geef ze een uitzicht en alles komt toch nog goed.
Ik wordt wakker en doe de gordijnen van mijn achterkamertje open. Ik zie een druilerige regen. Wat een uitzicht! Zal dat op de hei ook zo zijn? Dan valt te vrezen dat we helaas een miezerig regeerakkoord krijgen.

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home