Heilzame adoptie

(g.l.t. 2 min.; links: 2 min.)
Bij adoptie denk je aan goedwillende ouders die een kind in het gezin opnemen om het een in een liefdevolle omgeving een betere toekomst te geven. Of het is een middel om kinderloze stellen tot gelukkige ouders te maken. Verder wordt er wel eens een dorp of stad in een ander land geadopteerd of kun je projecten in ontwikkelingslanden adopteren. In ieder geval gaat het er om dat adoptie één of meerdere partijen een beetje gelukkiger of welvarender maakt.
Maar het kan nog mooier. Adopteer een non. Bij een nonnenorde in New Jersey (VS) kunt u al vanaf 120 euro een non adopteren. Zij doet dan dagelijks een gebedje voor uw welzijn. Ik mag aannemen dat hoe groter uw donatie is, hoe beter het met uw welzijn zal gaan en wie weet bent u wel verzekerd van een plaatsje in de hemel.
Het geld is bedoeld om de nonnen een goede oude dag te bezorgen. Kennelijk is de AOW in de VS zo hemeltergend slecht dat de nonnen genoodzaakt zijn hun gebeden in klinkende munt om te zetten. Het getuigt ook niet van erg veel vertrouwen in de Heer, aan wie zij hun devote leven wijden. Waarom bidden ze niet: 'Ach heer, heb met ons te doen, geef ons toch een goed pensioen!'
Nederlandse religieuzen zien dit niet zo zitten. God's genade kun je niet tegen betaling afdwingen, vinden zij. Men is overigens zeer tevreden met de situatie alhier, waar de marktwerking (nog) geen greep heeft op het gebed.
Nu maar hopen dat het de politici die straks gaan regeren (en waarvan de meerderheid van religieuze huize is) niet op ideeën brengt. Wie weet vindt men het wel een goed idee de AOW geheel af te schaffen in ruil voor een gebed dat de minister-president elke vrijdag op zijn personferentie zal prevelen. Maar in adoptie zal men wel een goed middel zien om de kosten te drukken en de burger toch aan zijn wensen tegemoet te laten komen.
Adopteer een agent en hij staat elke dag voor uw deur om uw veiligheidsgevoel te garanderen. Wilt u verzekert zijn van geneeskundige hulp? Adopteer een huisarts. U wilt uw kinderen goed onderwijs bieden? Adopteer een onderwijzer. En zijn ze dan toch nog wat lastig thuis, adopteer dan een gezinscoach.
Het hele sociale stelsel gaat op de schop en het is aan de individuele burger of men bepaalde zorg en welzijn wil adopteren. Adoptie kost natuurlijk wel een aardige cent, maar dan heb je ook wat.

1 Reacties

08 januari, 2007 11:59, Blogger Henk schreef...

Eigenlijk niets nieuws:
De kerk heeft zich altijd door (bij)gelovige laten betalen ;-)

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home