Dag 319 Vragen.

"Nou, dat kan dan wel zo wezen, maar mij hebben ze niks gevraagd", mopperde buurman toen hij het zoveelste onderzoeksresultaat las. Dat gevoel heb ik ook wel eens en gebruik ik soms als argument om aan menig onderzoekje te twijfelen.
Op dit weblog kunt u altijd uw ei kwijt op de inhoud en de vragen die gesteld worden. Toch maken daar maar weinig lezers hier gebruik van. Hoe dat komt zou ik graag willen weten (onderzoeksvraag!).
Het artikel van vandaag roept in ieder geval opnieuw vragen op over de betrouwbaarheid van sommige onderzoeken (lees hieronder verder).

2 Reacties

11 december, 2006 17:12, Anonymous Anoniem schreef...

Als je doorklikt naar de oorsprong, kom je uit bij een Amerikaans bedrijf met de naam GMI.
Hier kun je lezen, dat ze per land zo'n 1000 respondenten hebben, waarvan er 30% VIA E-MAIL vragen beantwoord. Welke vragen ze hebben gesteld, hoe suggestief die zijn, of er reële alternatieven waren enz. is niet te achterhalen. Hoe goed onderbouwd zijn die polls nu? Ik heb ernstige twijfels.

 
12 december, 2006 12:36, Blogger Peter schreef...

Tja, die twijfels heb ik dus ook. Waarom zijn bij het ene onderzoek 100 mensen representatief en bij het ander 1000?
En de manier waarop de vragen worden gesteld kunnen ook bepalend zijn.
Maar wellicht zijn er onder die duizende onderzoekers nog teveel die tijdens hun studie zo'n vreselijke moeite hadden met het vak 'Statistiek'.

 

Een reactie posten

<< Home