Muzikale codes \|/

Zijn er muzikale codes die bij het kijken naar een film een bepaald gevoel bij de kijker kunnen oproepen? Wilt u dat weten dan moet u zondag 15 oktober afstemmen op de belgische Radio 1, alwaar men in het programma Het Salon de proef op de som gaat nemen.
Het is iedereen allang bekend dat romantische scenes gepaard gaan met een bos violen en dat dreigend gevaar aangekondigd wordt door grommende bassen. Nu is wel de vraag of zo'n symfonische begeleiding het beeld versterkt. Zou het zonder die muziek minder romantisch of dreigend zijn? En het gevoel dat de kijker krijgt, wordt dat nou door het beeld, door de muziek of door de combinatie veroorzaakt?
Ik zou het niet echt weten. Zelf vind ik vaak een bepaald muziekje net iets teveel. Het is beeld is al mooi en ook nog romantisch en dat wordt bij mij verschrikkelijk verstoord door een overdaad aan sentimentele strijkers. De scene is dan al goed verpest.
UIt eigen ervaring weet ik wel dat er 'trucs' zijn om bij een luisterend publiek bepaalde gevoelens op te wekken. Wat dat betreft kun je in muziek genoeg archetypische zaken toepassen om een lach of een traan op te wekken. Daar weten ze in andere kunstrichtingen en in de reclamewereld genoeg van.
Het experimentje dat men op de belgische radio gaat doen zal voorspelbare uikomsten hebben. Niet alleen omdat omdat het gebruik van bepaalde archetypen tot een bepaald gevoel leiden, maat vooral ook omdat we inmiddels flink geconditioneerd zijn. Er is echt niemand die in een deuk schiet bij het zien van een idyllisch plaatje waarbij sensitieve strijkers uw gevoelige snaren beroeren. Zelfs als u met de ogen een film bijwoont, kunt u raden wat voor sfeer er in een scene bedoeld is. Probeert u het maar eens. Of doe het andersom: stop de vingers in uw oren en raadt welke muziek er bij welk beeld te horen is.
Wat is uw beste of mooiste filmscene, zowel wat beeld als geluid betreft?

Labels:

4 Reacties

11 oktober, 2006 16:13, Anonymous Roy schreef...

-American Beauty, de scene met het plastic zakje (Thomas Newman)

-Schindler's List, de scene met het meisje en het rode jasje (Perlman/Williams)

 
11 oktober, 2006 17:54, Blogger Peter schreef...

@Roy: Wat was de muziek daarbij?

 
11 oktober, 2006 18:59, Anonymous roy schreef...

Bij American Beauty:
http://www.youtube.com/watch?v=iOsIQp6FuM4

Bij Schindler's List:
http://www.youtube.com/watch?v=MW68jHU0Isk

 
11 oktober, 2006 21:31, Blogger Peter schreef...

De links van Roy zijn
American Beauty
en
Schindler's List"

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home