Cordon sanitaire.

Mannenbolwerken. Ze bestaan nog steeds. Ook wel 'old boys network' genoemd. Van marineschepen tot het scheepswrak dat Verenigde Naties heet. De Letse presidente Vike-Freiberga heeft haar beklag daar over gedaan. Volgens haar lijkt het wel alsof de mannen een cordon sanitaire hebben aangelegd rond de positie van hoogste-baas-van-de-VN.
In dit geval is een cordon sanitaire dus een rij pisbakken waar mannen hun gelederen stevig gesloten houden. U weet ook wel dat de belangrijkste beslissingen niet in een vergaderzaal genomen worden maar in de wandelgangen en aanpalende ruimten. Het urinoir is er daar één van. Een plek waar een man even helemaal zichzelf kan zijn en de rol van bobo kan laten vallen omdat hij moet toegeven aan een basale menselijke behoefte. Dat is een tamelijk intieme aangelegenheid en dus gelden er in een urinoir bepaalde etiquettes. Zolang mannen onder elkaar zijn kunnen ze er zeker van zijn dat ze ongestoord met elkaar het gesprek kunnen voortzetten, zonder bang te hoeven zijn dat een ander even een blik werpt op de maat der dingen. En zo worden dan in opperste staat van ontspanning uiteindelijk de beslissingen genomen die er toe doen.
Dat wordt heel anders als een vrouw dit domein betreedt. Haar ongeremde nieuwsgierigheid zal er ongetwijfeld toe leiden dat ze nu wel eens wil zien of 's mans visitekaartje wel zo groot is als zijn mond daarnet in de vergaderzaal was. En hoppa, weg ontspanning, met het gevaar dat er geheel verkrampte beslissingen worden genomen en de wereldvrede dus ernstig in gevaar komt.
Het algemeen belang is er dus bij gediend dat de Urinoired Nations het cordon sanitaire in stand houdt. Toegegeven: er zijn genoeg vrouwen die dicht bij het ideaal van een 'old boy' komen, maar het zal nog wel een evolutietje of tien duren voor dat ook zij staande een punt kunnen maken.

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home