Gelovige proteststemmen <>

(g.l.t 3 min. links: 10 min.)
Er is een opvatting die zegt dat aan alles een keuze vooraf gaat. Degenen die deze gedachte aanhangen menen dat het daardoor ook mogelijk is het leven naar onze hand te zetten. Dat is dan immers een kwestie van de juiste keuzes maken. De trouwe lezers van dit weblog weten inmiddels dat ik daar zo mijn vraagtekens bij zet. Niemand kiest er voor om in oorlog of armoede te leven. Dat zijn vaak situaties die het gevolg zijn van keuzes die anderen hebben gemaakt. Binnen zulke situaties heb je hooguit de keuze er het beste van te maken, maar het verandert niets aan de situatie zelf.
Maar nu las ik gisteren een opmerkelijk nieuwsbericht die de hoop doet opleven dat er misschien toch keuzes zijn die tot verandering kunnen leiden. Het bericht meldde dat 'in India zaterdag duizenden hindoes uit de laagste kaste, Dalits of 'onaanraakbaren', uit protest tegen discriminatie overgestapt zijn naar het boeddhisme, christendom of andere godsdiensten'.
Kijk, dat is mooi! Dat biedt mogelijkheden om tal van andere rottige toestanden de wereld uit te helpen. Maak geloof inwisselbaar. Wat zou er gebeuren als alle christenen die het niet eens zijn met het beleid van Bush, Blair en Balkenende, overstappen op het boedhisme, hindoeïsme of de islam? En hoe zou de wereld er uit zien als elke islamiet die zich gedicrimineerd voelt door de westerse normen en waarden, zich bekeerde tot een ander geloof?
De actie van de Dalits maakt ook nog twee andere dingen duidelijk. Ten eerste: je hoeft niet het geloof te volgen dat de elite (de boven-kaste) oplegt. Je kan dat ook vertalen in: geloof niet wat je regering zegt. Als niet alleen de Dalits dat doen, maar alle Nederlanders ook, dan krijgen we hier straks heel andere verkiezingsuitslagen dan nu de opiniepeilingen voorspellen.
Ten tweede betekent de actie van de Dalits ook dat god, allah, boedha of welke god dan ook geen werkelijkheden zijn zoals de dag en de nacht of regen en zonneschijn. Het zijn producten van onze keuzes. Mooi dat zo'n bevrijdende gedachte uit het land van Mahatma Gandhi komt.

Labels: