L & G-code \|/

Eén: de meeste onderzoeken zijn er op gericht uit te zoeken hoe van-alles-en-nog-wat beter kan.
Twee: de meeste onderzoeken zij er dan ook op gericht uit te zoeken hoe we langer en gelukkiger kunnen leven.
Drie: de uitkomsten van die onderzoeken worden niet bepaald door het onderzoek zelf maar door de kriteria die men vooraf hanteert.
Vier: de huidige code die bepaalt wat onder lang en gelukkig leven moet worden verstaan "materiële welvaart" of plat gezegd: geld.
In de volksmond wordt echter regelmatig gemompeld: geld maakt niet gelukkig, als je maar gezond bent. Laten we dat de "Lang & Gelukkig"-code noemen. Als lang en gelukkig leven belangrijker is dan geld en je neemt dat als uitgangspunt voor een onderzoek, dan krijgen we opvallende resultaten.
De britse organistatie New Economics Foundation (NEF) heeft zo'n ander onderzoek gedaan. Op zoek naar de "gelukkigste" mensen op aarde heeft men niet het Bruto Nationaal Produkt als uitgangspunt genomen (wat in andere onderzoeken doorgans wel het geval is) maar legt een verband tussen levensverwachting, levensgeluk en het milieu (de ecologische ontwikkeling van een bepaald land).
De uitkomst is dat de geïndustrialiseerde landen er niet zo best van af komen. Een aantal "armere" landen (onder andere in Afrika) trouwens ook niet. Numero uno blijkt het eilandje Vanuata in de Stille Oceaan te zijn. Eilanden scoren in het onderzoek opvallend hoog. Wat de vraag oproept of men hier in Nederland gelukkiger is op Schiermonnikoog dan in Maastricht.
De lezer hier weet inmiddels wat een ongelofelijke leek de redactie is op het gebied van onderzoekjes, cijfertjes en meten-is-weten topics. Ondanks dat is de redactie zeer tevreden met het feit dat niet het grote geld maar het milieu uitgangspunt is naar de meting van geluk. Nu de die resultaten nog opnemen in de jaarlijkse troonrede en wie weet gaat het dan toch nog allemaal goed komen. En dan natuurlijk nog even onze dagelijkse gedragscodes er op aanpassen.
Bronnen: Het Parool en New Economics Foundation

Labels:

1 Reacties

19 juli, 2006 11:26, Anonymous Anoniem schreef...

Ha die Peter ! Vooral doorgaan met bloggen, hè, ondanks het warne weer !

Op mijn eigen blog staat een vervolg op het North Sea Jazz-verhaal met reacties van NPS-medewerkers.

Groet van de Stripman

 

Een reactie posten

<< Home