L & G-code (2) \|/

(vervolg op gisteren; de "lang en gelukkig leven code")
Armen worden sneller oud dan rijken volgens een onderzoek van britse en amerikaanse wetenschappers. Het kan wel zo'n zeven tot negen jaar verschillen. De oorzaak weten de onderzoekers niet, maar men stelt wel dat armere mensen een minder positief zelfbeeld hebben, slecht betaald krijgen voor zwaar werk en denken slecht grip op hun leven te hebben. De stress die dat tot gevolg heeft zou tot een kortere levensduur leiden.
Waarom zie ik de meest voor de handligende conclusies niet terug in de berichtgeving? Het lijkt mij logisch dat wie weinig geld heeft niet de mogelijkheid heeft om kwalitaitef goed voedsel te kopen, regelmatig op vakantie kan gaan, geen geld heeft voor fitnesstrainingen. Bovendien werkt men in omstandigheden die ook niet best voor de gezondheid zijn (die conclusie staat er dan wel weer in). Verder zijn de woonomstandigheden voor armere mensen ook niet geweldig: drukke buurten, weinig privacy, veel verkeer, kortom een gezondere natuurrijke omgeving zit er voor armere mensen niet in.
Dit onderzoek suggereert dus dat genoeg geld wel tot een langer en gelukkig leven leidt? Dat komt dan niet overeen met de uitgangspunten van het onderzoek dat gisteren hier werd beschreven. Dat zegt juist dat minder verdienen (en minder consumeren) maar wel een schoner milieu uiteindelijk tot een langer en gelukkiger leven leidt.
Hoe dan ook, het wordt de hoogste tijd om de code die bepaalt wat onder tot een lang en gelukkig leven leidt, opnieuw wordt gedefiniëerd. Niet het geld alleen, maar de levensomstandigheden horen de criteria te zijn. Het is tenslotte nergens voor nodig om alleen armere mensen zwaar wekr te laten doen en te huisvesten in overbevolkte, milieuonvriendelijke wijken. En als de gesmeerde bliksem de klantenstop in de thuiszorg ongedaan maken, want wie wel geld genoeg heeft koopt zijn eigen, dure particuliere zorg wel in.
Ik zal wel weer het nodige over het hoofd zien. Dat komt natuurlijk doordat ik de vreselijk naïeve gedachte er op na hou die zegt: geen gezeik, iedereen rijk.

Labels: