Kleine beetjes vrijheid.

Bits of freedom stopt ermee. De waakhond voor privacy in de digitaliteit sluit niet helemaal. Het wordt met vrijwilligers voortgezet. Er is immers geen enkele reden de activiteiten te stoppen omdat het nog lang niet goed geregeld is met de digitale privacy. En niet alleen met de privacy, ook met de controle over bepaalde digitaleprocessen bestaan twijfels.
Meest recent is de actie tegen de stemcomputer. Verder blijft het oppassen wat er gaat gebeuren met digitale codes die de burger tot één nummer terugbrengen en waarmee gegevens van uiteenlopende diensten aan elkaar gekoppeld kunnen worden.
Bits of freedom geeft zoch vooral met dat soort zaken bezig gehouden. Want tegen andere aantastingen van de privacy lijkt geen kruid gewassen. Ook dit blog is gisteren flink gespamd en da's ook niet fijn. Verder is het iedereen bekend dat je altijd per brief, per e-mail of per telefoon benaderd kan worden voor commerciële aanbiedingen, terwijl je in het duister tast hoe men aan je gegevens is gekomen.
Het is jammer dat clubs als Bits of freedom nodig zijn. Het is te hopen dat ze ook als vrijwilligersorganisatie genoeg waakzaam kunnen blijven.
Digitale controle over de handel en wandel van het individu lijkt me nergens voor nodig. Het zou eerder omgekeerd moeten zijn: geef ook de burger gelegenheid in te loggen op overheids- en bedrijfsgegevens. Alles openbaar. Zo hoeven we het niet te doen met ingekorte jaarverslagen en selectieve publicaties. Maar dat is natuur;ijk een idioot idee.
Het beetje vrijheid dat we hebben moet gekoesterd worden en daarom bij deze dank voor de acties van Bits of Freedom.