Identiteit-codes \|/

Omdat het gevaar altijd en overal op de loer ligt "persona non grata" te worden als je niet aan de verwachtingen van anderen voldoet, is het niet meer dan logisch dat jongeren hun toevlucht nemen tot internet en dan wel onder een andere identiteit dan hun werkelijke identiteit. De kids sluiten zich in hun kamertje op en trekken zich terug in de virtuele wereld op zoek naar wat er nog meer is dan de dagelijkse realiteit. Of dit te vergelijken valt met de gang die menigeen vroeger naar het klooster maakte, valt nog te bezien.
Maar goed, internet is kennelijk wel een bindmiddel voor jongeren. Het gezin is dat niet; ook binnen het gezin heersen vaak verwachtingen waar je niet aan wilt of kunt voldoen. Van je leraren hoef je ook niets te verwachten want die lopen hopeloos achter. Op internet kan je wel gelijkgestemde geesten vinden. Je afkomst is er niet belangrijk, net zo min als je uiterlijk of je karakter. Je meet je gewoon een zelf gewenste identiteit aan en je bent meer de persoon die je echt zou willen zijn.
In de werkelijkheid van alle dag wordt niet anders van je verwacht. Als je op je werk veel kritiek levert wordt je al gauw als azijnpisser bestempeld; als je op school elke gesprek van een humoristische kwinkslag voorziet ben je iemand die niets serieus neemt en als je in je relatie niet eens een bloemetje meeneemt wordt getwijfeld aan je liefde. Dus wat doe je dan? Je past je aan en meet je een rol aan die het best past bij de verwachtingen van anderen. (Sommigen zijn daar erg goed in - met dank aan Sargasso).

Een gedragscode dus, die al zo oud is als de weg naar Rome. Wel lastig om elke keer opnieuw in te moeten schatten welk gedrag gewenst is. Zoveel gedragscodes lijdt tot het mahsro-effect. De oplossing is dan het internet op, waar je controle kunt hebben over je eigen identiteit.
Krijgen we daarmee een nieuwe generatie internet-kloosterlingen? Teruggetrokken zielen die niet meer weten wat samenleven is? Vooralsnog denk ik dat dàt wel mee zal vallen als ik bij mooi weer zo eens de volgepakte terrasjes bekijk.

Labels: ,

1 Reacties

15 mei, 2006 14:40, Anonymous Anoniem schreef...

Jammer, normaal gesproken zijn schrijvers vaak eenlingen. De nieuwe schrijversgeneratie wordt op een dergelijke manier flink uitgedund.

 

Een reactie posten

<< Home