De geest moet waaien.

Zijn we, na gisteren, nu zo'n beetje door alle herdenkingen en memorabele dagen heen? Dat had je gedacht! Vandaag is het de Internationale Anti-Dieet Dag. In 1992 voor het eerst gehouden om aandacht te vestigen op de slachtoffers van de slank-cultuur. Welvaart is een oorlog die op meerdere fronten slachtoffers kost (vult u zelf maar in.....).
De oplossing is: nooit meer op dieet! Sta eens stil bij de vraag waar je zelfbeeld vandaan komt als je denkt dat je om esthetische redenen op dieet moet. Om wiens esthetiek gaat het dan?
We herdenken en denken: laat anderen niet voor jou denken.
Daarbij zal het overigens nog lastig genoeg zijn om ons denken niet te laten beïnvloeden door politici, reclamemakers en godsdienstfanatici. Wil je weten hoe je anderen kunt beïnvloeden? Kijk maar eens op de site van Zo werkt het.

Deze week heb ik een poging gedaan duidelijk te maken dat herdenken letterlijk genomen zou moeten worden. Herdenken is stilstaan bij hoe we denken, hoe ons denken in elkaar steekt. Op zoek naar de "denkfoutjes" en andere manieren van denken. Dat idee is niet nieuw. De vredesbeweging bijvoorbeeld, besefte ook dat het denken onder de loep moet worden genomen (zie: 6 denkmethoden).
Weet jij eigenlijk wel welke denkwijzen je er op na houdt?

Ja maar, zult u zeggen, we prakkizeren ons al suf en toch wordt het er in de wereld niet veel beter op.
Om te beginnen is dat maar ten dele waar. Op hetkanWel kun je genoeg voorbeelden van het tegenovergestelde vinden.
En ten tweede hebben ik hier deze week "tips" gegeven hoe we dat "prakkizeren" anders kunnen doen. Daar ligt de uitweg volgens mij.
Zelf heb ik twee favoriete manieren van denken:
Brainstormen: hierbij mag je alles denken wat je wilt en het is nog gezellig ook want je doet het niet alleen.
Lateraal denken: dit bent u op dit weblog al vaker tegengekomen. Je stelt je absurde, onmogelijke dingen voor. Hierover nadenken kan dan weer reslutaten geven waar je met traditioneel denken nooit op zou komen.

We herdenken en denken: "De geest moet waaien". (Johnny van Doorn)