Arabo-Friese relaties.

(g.l.t. 5 min.; links: 18 min.)
De enigen die nog aan paarden denken bij de woorden 'Arabier' en 'Fries', is een klein en select groepje fokkers die een paard proberen te ontwikkelen (de arabo-fries) waarmee Nederland hoog kan scoren in de men- en drafsport. Alle andere mensen denken bij 'arabier' aan een oliesjeik en bij 'fries' aan de gezellige noordelingen bij wie het zo leuk zeilen is. Wat arabo-fries inhoudt is compleet spaans voor ze.
Maar het zal niet lang meer duren of we krijgen in ieder geval met arabo-friese handelsrelaties te maken. Staatssecretaris van economische zaken, Frank Heemskerk heeft alvast een belastingverdrag getekend met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om zo te voorkomen dat nederlandse en/of arabische ondernemers dubbel belasting betalen als men handelsactiviteiten in het een of andere land ontplooit.
Zijn er dan van die activiteiten? Nou, als het aan de Friezen ligt wel. Gesteund door de noordelijke Kamer van Koophandel probeert men innnige kontakten aan te leggen met de Arabieren. Drie dames uit Heerenveen gaan proberen zelfgemaakte wandtegels aan de sjeiks te leveren en een bedrijfje uit Sneek heeft geluidsisolerend materiaal in de aanbieding zodat de olieboeren het gebrom van hun boorinstallaties niet meer hoeven te horen.
De ondernemers worden goed begeleid door de Kamer van Koophandel. Je moet namelijk wel wat van de arabische cultuur afweten, anders maak je weinig kans met je onderneming een poot aan de grond te krijgen. Zo moet je wel een persoonlijke relatie zien op te bouwen. Niet door meteen aan een emir te vragen: "Zo joh, alles kits onder de rits?" En al helemaal door van de emir los te krijgen wat-ie nou eigenlijk vindt van die PvdA-snuiter van een Frank Heemskerk. Begin niet over zijn vrouw of politiek. Presenteer vooral jezelf en je produkt en probeer zo het vertrouwen te winnen.
De staatssecretaris ziet graag dat hier meer arabische oliedollars worden geïnvesteerd. Autofabrikant Spyker en autoleasebedrijf Leaseplan draaien al voor een deel op arabisch geld en een Saudi-Arabsich concern staat op het punt voor € 11 miljard dollar het brabantse GE Plastics over te nemen.
Maar goed, wat de Arabieren kunnnen, kunnen wij ook dachten de Friezen. En dus gaan ze op reis naar de VAE. Moet men bij het zoeken naar handelsmogelijkheden verder nog rekening houden met de cultuur ter plaatse? Bijvoorbeeld de censuur op internet? Onder andere Saudi-Arabië en Oman kennen de strengste digitale censuur. Zou dat de vrije handelsgeest in de weg kunnen staan? Het wordt wel oppassen met wat je in je e-mail schrijft.
En de innige arabo-friese relaties kunnen dan wel voordeel voor betrokken ondernemers opleveren, maar kun je zo'n relatie nog met een gerust geweten onderhouden als je weet dat arabische regeringen helemaal niet zo vlot zijn met de nodige hervormingen die de armoede moeten verlichten? Daarbij worden ze vaak gesteund door Westerse regeringen, omdat men vreest dat hervormingen meer macht voor islamitische bewegingen kunnen betekenen en daar zit men nu niet op te wachten.
De vermening van Arabiche en Friese elementen kan tot prachtige paradepaardjes leiden, maar misschien is het toch beter eerst op zoek te gaan naar handelspartners die hun zaakjes wat beter op democratische en humane orde hebben.

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home