Week van de codes \|/

(g.l.t. 4 min.; links: 20 min.)
Zouden we ooit nog een een berichtje terug krijgen uit het heelal? Als er al ergens in die oneindigheid leven is, dan is nog maar af te wachten of ze de gecodeerde boodschap kunnen ontcijferen die jaren geleden de ruimte is in geschoten. Maar misschien worden we al lang in de gaten gehouden vanaf een of andere verre planeet. Waarschijnlijk wordt men daar tureluurs van de hoeveelheid codes, waarmee hier het leven wordt ingericht. Neem alleen deze week al. De codes vlogen ons weer om de oren.
Centraal stond natuurlijk de gedragscode die het triumviraat BalkenBosenRouvoetende presenteerde. Men wil onder andere een 'maatschappelijke stage' invoeren. Wat dat betreft had het regeerakkoord de codenaam Toekomst kunnen dragen, naar voorbeeld van het gelijknamige project van de Nationale Jeugdraad. Codename Future is namelijk al langer bezig scholieren dit soort stages aan te bieden. Maar goed, er is genoeg geschreven over de haagse gedragscode. Wat kwam er de afgelopen week nog meer voorbij?
Maandag 5 februari was de dag voor mensen die niet geloven in gedragscodes, maar meer heil verwachten van een gebed. In Israël bieden een paar slimme jongens (Pray over IP) aan, je gebed bij de Klaagmuur te laten horen via webcams met luidsprekers. Zo hoef je er zelf niet heen. Voor een zacht prijsje krijg je een prepaid kaart voor je mobieltje met een persoonlijke code er op. Vervolgens kun je inbellen en via een druk op de knop (kies 1 voor...) bepaal je op welke heilige plaats je jouw gebed wilt laten klinken. Maximale tegoed: 2 minuten per gebed. Wie nu nog steeds gelooft dat God zijn diensten gratis aanbiedt, is echt niet meer van deze wereld!
Dinsdag werd bekend gemaakt dat militairen les krijgen om de juiste gedragscode te leren. De lesstof wordt met plaatjes gepresenteerd. "De campagne met deze tekeningen is puur intern bedoeld, om mensen een prikkel te geven om nog eens na te denken ", aldus een defensiewoordvoerder. Aha! Beelden zeggen meer dan woorden. Hadden Balk, Bos en Rou dat maar eerder geweten. Dan hadden ze de volgende dag het regeerakkoord in de vorm van een stripboek kunnen aanbieden. Als militairen daar van gaan nadenken, dan moet een heel volk dat toch zeker lukken!
Woensdag lag de VVD op tal van fronten dwars. Het regeerakkoord vond men maar niks. Hoogst onverantwoordelijke beleidsplannen, noemde Rutte het. Het was nog verbazingwekkend dat de VVD niet opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid, want daar lusten VVD'ers wel pap van. Vorig jaar riep Zalm op de onroerend zaakbelasting niet te betalen, omdat die veel te duur zou zijn. Woensdag mochten we kennis nemen van nog zo'n staaltje revolutionair élan. VVD-europarlementslid Manders weigert de nederlandse gedragscode voor eu-parlementariërs te ondertekenen, omdat hij het niet eens is met de maandelijkse korting op het salaris van europarlementariërs. Het aanstaande kabinet moet dus goed op zijn tellen passen. De VVD kan nog erg groot worden als ze de rebellie gaan aanvoeren en iedereen oproept het regeeerakkoord te verwerpen, zodra er betaald moet worden.
Donderdag werd gedragscode nummer vierhonderdvijf-en-zoveel gelanceerd. De verpleegkundigen en verzorgenden waren aan de beurt. Het werd tijd ook. Ze hebben het zo druk met bedden verschonen, pleistertjes plakken, pillen toedienen, maaltijden erin plempen en kots opruimen, dat ze niet eens toekomen aan goed gedrag. Dat is dus nu voorbij. Nu ruimen ze poepbroeken niet meer op met een vies gezicht, maar met....respect!
Vrijdag werd, dankzij de voortschrijdende techniek afscheid genomen van één van de laatste analoge apparaten: de telex. Ja, u bent natuurlijk ook verbaasd dat die nog bestond. Na 73 jaar trouwe dienst, is het over en uit. Het zendsysteem dat was gebaseerd op de zogeheten Baudot-code (die slechts 32 verschillende combinaties kende), is ingehaald door de fax en e-mail. De telex wordt nog wel opgepimpt om dienst te kunnen doen in landen waar onderhoud van moderne technologie een probleem vormt.
U ziet het: een weekje vol codes. De redaktie heeft inmiddels weer ouderwets last van de mahsro-code en gaat even naar buiten. De geest moet weer waaien.

Labels: ,