Vacature chef kabinet <>

(g.l.t. 3 min.; links: 12 min.)
De kabinetsformatie gaat in alle stilte verder en deze week gaan de heren de allerlastigste punten doornemen. Tot die punten behoort ongetwijfeld de vraag wie het toekomstige kabinet gaat leiden. Jan-Peter wil dolgraag nog een Balkenende-IV op zijn naam hebben. André mag niet van zijn partijbestuur. Wouter is nog aan het overleggen met zijn partij wat strategisch het verstandigste is. Wie van de drie of maakt de formateur zelf nog een kans? Tenslotte werden tot nu toe bijna alle kabinetten door de formateur geleid. In de afgelopen 62 jaar is het slechts twee keer voorgekomen dat de minister-president een ander was dan de formateur.
De formerende heren zouden natuurlijk nog met een verrassing kunnen komen. Als de formatie eenmaal beklonken is, zouden ze de blijde boodschap naar buiten kunnen brengen met een: 'We hebben een kabinet en nu mag het publiek de minister-president kiezen.' Leuk, maar dat maken we voorlopig nog niet mee.
Een andere verrassende optie zou kunnen zijn dat een ieder die zich competent genoeg vindt, mag solliciteren naar de vacature 'Chef kabinet.' De ego's en de interne partijstrubbelingen kunnen opzij en men gaat op zoek naar iemand met leiderschapskwaliteiten en die vooral boven de partijen kan staan. Bovendien voorkom je zo dat vrouwen geen kans maken, want in christelijke kringen (straks het grootste deel van het kabinet) dringen vrouwen erg slecht door tot ledinggevende functies. Bij een sollicitatie mag volgens de wet geen onderscheid gemaakt worden naar m/v. Nee, bij m/v moet meer worden gelet op managerskwaliteiten en vakkundigheid.
Laten we eens een stukje type-casting doen. Wie past het best bij de rol van minister-president? Wilt u een soort 'vader des vaderlands' of een 'moeder des moederlands'? Of heeft u liever een jong en dynamisch type? Gaat u voor een serieus type of heeft u de voorkeur voor een lolbroek? Voelt u zich het prettigst bij een flamboyant en bourgondsiche leider of voelt u zich meer op het gemak bij een ingetogen filosofsich type? Moet het een solist zijn of mag een duo-baan ook? Misschien heeft u de voorkeur voor een compleet magement-team?
En welke competenties moet de chef kabinet hebben? Moet hij of zij ambitieus zijn (sterk gericht op het behalen van persoonlijk succes) of interpersoonlijke sensitiviteit hebben (zich kunnen verplaatsen in anderen en zich bewust tonen van de invloed van het eigen handelen op anderen)? Moet de nieuwe chef flexibel (in staat zijn de eigen gedragsstijl te veranderen als zich problemen of kansen voordoen) of juist vasthoudend zijn (bij een bepaalde opvatting blijven totdat een beoogd doel is bereikt)?
Naar mijn leken-mening moeten de heren buiten eigen kring op zoek naar hun nieuwe chef. Zelf scoren ze slecht op de lijst van benodigde competenties. Kunt u ze adviseren aan welk profiel de chef kabinet moet voldoen? En weet u daar geschikte kandidaten bij? Maak uw keuze hier bekend.

Labels:

1 Reacties

22 januari, 2007 17:51, Anonymous Maja schreef...

Het zou van wijsheid getuigen als Balkenende een stapje opzij doet omdat dit kabinet toch wel een heel andere richting op zou gaan dan zijn vorige drie. Maar Balkenende is niet wijs. Daarvoor is zijn ego te groot.
Bos is wijzer, die zou ook in de Kamer gaan zitten, met het oog op de volgende crisis misschien.
In het landsbelang zou een crisis niet zo gek zijn. Tot die tijd dan maar Balkenende, en daarna NOOIT MEER !

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home