Baden in zeeën van tijd.

(g.l.t. 3 min. links: 35 min.)
Ooit hebben we ons zelf 168 uur per week gegeven om alles in te doen wat we nodig vinden. Toen die 168 uur net ingesteld waren zag de indeling van die tijd er heel anders uit dan nu. Een recent onderzoek van het SCP (Sociaal en Cultureel Planburo) laat ons zien waar we vandaag de dag zoal mee bezig zijn. Daar is het nodige in veranderd. De ene krant meldt dat we meer chatten dan echt op visite gaan, de ander kopt dat we meer achter de pc hangen dan voor de buis en weer een ander weet te melden dat zorg en werk meer tijd kosten dan de vriendenkring. De algemene tendens in de berichtgeving is dat we het nog steeds druk, heel erg druk hebben.
Wat echter nergens te lezen valt is dat we vooral veel meer tijd zijn gaan besteden aan de persoonlijke verzorging. Dat neemt zo'n 76 uur per week in beslag, terwijl verplichtingen zoals werk en vrije tijdsbesteding elk ongeveer 44 uren kosten. We hebben het blijkbaar vooral druk met onszelf.

Die hoeveelheid uren aan persoonlijke verzorging zijn ook nader onderzocht. Staan we soms te lang onder de douche? Staan we uren voor de spiegel ons een beetje toonbaar te maken? Of zitten we veel te lang aan tafel en eten en drinken we er maar wat op los? Dat blijkt niet zo te zijn. Wat doen we met die o zo kostbare tijd? Het grootste deel gaat op aan slapen!
Wat nou 'wakkere natie'?! Kennelijk is een historische minister-presidentiële boodschap dat het volk rustig kon gaan slapen zo goed tot de mensen doorgedrongen dat we de meeste tijd met onze ogen dicht doorbrengen. Of de 70-er jaren boodschap ('verbeter de wereld, begin bij jezelf') is zo begrepen dat men aan persoonlijke verzorging meer tijd besteedt dan aan andere zaken. Met de hedendaagse slogan 'druk, druk,druk', wordt aangegeven hoe kostbaar tijd is geworden. En om onszelf een ruim deel van al die kostbaarheid toe te eigenen, zijn we in de eerste plaats dus aan onszelf gaan denken. We komen helemaal geen tijd te kort. Sterker nog: we baden in de weelde meer uren te slapen dan aan het werk te gaan of met onze vrienden op te trekken.
En mocht u nu ineens klaarwakker zijn geworden: lees dan alles over onze tijdsindeling er maar eens op na.

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home