Kiezen of delen voor tijd. <>

Een onderzoek (pfff, alweer een onderzoek...., beetje vermoeiend wel om dat allemaal bij te houden) wijst uit dat de meeste mensen graag part-time willen werken. Kennelijk hebben de ondervraagden meteen door dat echt part-time werken er niet in zit, want velen zeiden tot wel 36 tot 40 uur per week te willen werken maar dan in 4 dagen. Dat noem ik geen part-time werken.
Positief puntje is dat aardig wat mensen een carrière minder belangrijk vinden dan hun eigen tevredenheid. Dat biedt dan perspectief in de aanpak van de werkloosheid. Als de mensen die aangaven part-time te willen werken dat ook echt gaan doen, ontstaan er zo een paar arbeidsplaatsen meer.
Zowel de werkgevers als de hudige werknemers moeten wel een beetje meewerken, met hulp van de overheid natuurlijk. Werkgevers die part-time werken op grote schaal toestaan krijgen belastingvoordeel evenals hun werknemers die de werktijd willen delen.
Want laten we eerlijk zijn: de wil is er wel maar de uiteindelijke keuze om korter te werken wordt niet echt gemaakt. Tot nu toe betekent het namelijk salaris inleveren of hogere lasten voor de werkgever. De overheid kiest er niet voor deeltijd-werken te stimuleren.
Leuk onderzoek, maar met de resultaten zal weinig worden gedaan. Het wordt overgelaten aan de keuze van de individuele werknemer. Wilt u beduidend minder werken en heeft u daar wat minder salaris voor over?

Labels: