De keuze van een kind. <>

In Zweden gaat men kinderen opvoeden tot welbewuste kiezers. Voorafgaande aan de echte verkiezingen organiseert men een referendum voor kinderen die zo kunnen oefenen in de stembusgang. Men hoopt ermee te bereiken dat de kids beseffen hoe belangrijk stemmen is en dat ouders zodanig meewerken om het goede voorbeeld te geven, dat die massaal hun verantwoordelijkheid als kiezer weer oppakken.
Een aantal kritici in Zweden menen echter dat de inhoud van het referendum niet zwaar genoeg is. En gelijk hebben ze.
In het Zweedse kinderreferendum komen topics aan de orde als het uiterlijk van de bibliotheekkaart of het uiterlijk van een nieuwe tram. Men heeft ervoor gekozen die concrete topics op de keuzelijst te zetten, die ook uitvoerbaar zijn. Zo wil men demonstreren dat je stem ook ergens toe kan leiden. Lovenswaardig, maar zouden kinderen dan helemaal geen interesse hebben in zwaardere items? Natuurlijk wel. De Zweedse overheid erkent echter dat die minder makkelijk uitvoerbaar zijn. Als de kinderen dat zelf nu al niet door hebben, dan komen ze daar later wel achter en zullen ze zich wel een paar keer op het hoofd krabben voordat men naar de echte stembus gaat.
Het Zweedse initiatief is geen primeur. In 2004 was er
in Ecuador een groot project waarbij 70 kinderen gekozen konden worden, die bijeenkomsten leidden waarbij de meningen van kinderen werden gepeild betreffende kinderechten, kinderarbeid, vrede, geweld en corruptie. Later konden zo'n 500.000 kinderen stemmen over de voorstellen die tijdens die bijeenkomsten werden geformuleerd. Dat is toch van heel ander kaliber!
In 2003 werd hier al duidelijk waarom het kabinet Balkenende er niets voor voelt de initiatieven van Ecuador en Zweden over te nemen. Een aantal
kinderen mochten stemmen na één van de lijsttrekkersdebatten
en dat pakte slecht uit voor Balkenende en Zalm.
Wordt het niet eens tijd om de keuze van een kind op de politieke agenda te zetten?

Labels: