Ongerief code \|/

De echte dodo is uitgestorven. Maar er zijn nog genoeg dieren die wel leven. Een aantal daarvan zijn dappere dodo's: zij zich allerlei "ongemak" laten welgevallen als proefdier zodat ons leven verrijkt wordt met nieuwe, betere medicijnen of ons inzicht verschaft in gedrag.
Om deze dappere beesten niet zomaar aan alles bloot te stellen bestaat er een "ongerief code". Een aantal regeltjes waar de onderzoekers rekening mee moeten houden om geen "onnodig leed" te veroorzaken. In die code staat dat "zeer ernstig ongerief" alleen is toegestaan als de dierproef van belang is voor de essentiële behoeften van mens en dier. (... essentieel? hier geef ik voorlopig geen commentaar op).
Nu zijn er wel meer gedragscodes in onze samenleving, maar deze code verdient nadere uitwerking. Waarom is er geen ongerief code voor mensen? En dan het liefst een breed toepasbare code, waarmee allerlei maatregelen getoetst kunnen worden.
Uitbreiding Schiphol? Eerst kijken wat het ongerief is; hoe groter het ongerief en hoe kleiner het "essentiële belang voor mens en dier", des te minder kans die uitbreiding maakt.
Mwah, ik ga het nog druk krijgen. Ik zie hier mogelijkheden om via een burgerinitiatief de "ongerief code voor politieke beslissingen" in te voeren.

Labels: