Partij kiezen. <>

Komt er na vandaag een nieuwe politieke partij bij?
In menig commentaar op de lijsttrekkertoestanden bij de VVD werd de suggestie geopperd dat Rita Verdonk wellicht voor zichzelf gaat beginnen als ze de race gaat verzliezen. We zijn benieuwd.
Mocht dat zo zijn dan kan ze zich voegen bij het rijtje nieuwe partijen dat bij elke verkiezingsronde aanmeld.
Veel van die nieuwkomers lijken clubs te zijn die zich op één enkel "belang" richten. Waar halen die mensen het idee vandaan dat je daarmee de landelijke politek in kan?
Dat moet eens afgelopen zijn. Een partij die "landelijk" gaat hoort meerdere belangen te vertegenwoordigen. Het wordt tijd een ondemocratische aanpassing van de kieswet in te voeren. Geen verhoging van de kiesdrempel maar een screening van de doelstellingen. Blijkt daaruit dat een nieuwe partij slechts één belang nastreeft dan kan die partij niet toegelaten worden tot het nationale circus.
Een kleine toevoeging aan die wetswijziging zou ook wel leuk zijn. Ook de zittende partijen woren op dat punt gescreend. Als dan blijkt dat een bepaalde partij de afgelopen vier jaar vooral gescoord heeft op één enkel belang, dan is het exit en uit. Ze mogen een ronde overslaan (terug naar Af en ze ontvangen geen geld).
Ik ga er eens over denken om met een zogenaamd "burgerinitiatief" deze wetswijziging erdoor te krijgen. U mag meedoen natuurlijk.

Labels: