De definitie van milieu (poen, poen, poen, poen....)

Voor niks gaat de zon op. Een inmiddels sterk achterhaalde volkswijheid, waarmee gezegd wordt dat alles zo zijn prijs heeft. De redactie betwijfelt dat, maar een grote meerderheid van de mensen deelt die opvatting. Daarom hoor je ook niet veel mensen klagen over het idee dat er voor een schoner milieu de nodige offers in geld moeten worden gebracht. We willen allemaal wel een beter milieu en we betalen er graag wat voor.
En jawel hoor....; zodra er enige goedwillendheid wordt getoond zijn er ook meteen figuren die daar misbruik van maken. Dat zijn van die types die overal geld in zien. Slimme, creatieve types met helaas slechts één focus: hun eigen portomonnee. Ze kijken niet verder dan hun eigen milieu. Zo op het oog lijken het nette, hardwerkende mensen: van bankdirecties tot managers van energiebedrijven. Van recycling-bazen tot kabinetministers. Allemaal niet te beroerd om op bescheiden schaal mee te werken aan een schoner milieu en tegelijkertijd hun kas te vullen dankzij verschillende milieumaatregelen.
Zo vindt men het volkomen legitiem dat frituuurvet duurder gaat worden omdat er meer vraag is naar bio-diesel (zo werkt nu eenmaal het marktmechanisme).
Of omdat er teveel verwijderingsbijdragen voor koelkasten en wasmachines zijn geïnd, vindt men dat die dan maar in zijn geheel kan worden afgeschaft.
Ander berucht voorbeeld zijn natuurlijk de emissie-rechten: de overheid geeft je flink wat verguningen om CO2 uit te stoten, het lukt je om minder uitstoot te realiseren en de overblijvende rechten verkoop je met dikke winst.
En als overheid ga je helemaal niet investeren in milieu-verbeterende innovaties. Niet teveel reclame daarvoor want dan blijft er aan het eind van de rit geld over dat naar de staatskas terug kan, waardoor er geen mooie dingen gerealiseerd kunnen worden dankzij de aardgasbaten.
Gelukkig wordt er af en toe een organisatie betrapt op dubbelzinnig milieu-beleid. ABN Amro kreeg de "milieu-hypocrisie"-prijs.
Allemaal keurige, hardwerkende mensen? Het zal wel, maar wat mij betreft kan de hele bende voorgoed tot het criminele milieu worden gerekend.