...en gaat over tot de orde van de dag.
Kijk, van de geschiedenis kun je leren. Het hoeft niet maar het kan wel. Eén ding heeft dit kabinet van de geschiedenis geleerd: je kan fouten maken, je kan een onwelgevallig beleid voeren, het onderling oneens zijn en zelfs je eigen achterban tegen je krijgen maar je stapt niet op! Dat is al te vaak gebeurd en zo komt er natuurlijk niets terecht van alle plannetjes. Nee, wat doet dit kabinet? Men hoort de ene kritsiche na de ander afkeurende motie aan en....... gaat over tot de orde van de dag.
Dat was vroeger wel anders:
2002: Philomena Bijlhout (LPF - staatsecretaris emancipatiezaken) treedt af omdat bekend werd dat ze deel uit maakte van de Surinaamse milities ten tijde van de decembermoorden.
2000: Marjet van Zuijlen (2e kamerlid PvdA) stapt op na kritiek uit eigen fractie op de publicaties van haar dagboek als kamerlid (bloggende politici: opgepast!).
2000: Bram Peper (PvdA - minister Binnelandse Zaken) gaat weg omdat hij gesjoemeld had met declaratiebonnertjes in de tijd dat hij burgemeester van Rotterdam was.
1994: Hirsch Balling (CDA - minister van Justitie) en Ed van Thijn (PvdA - minister Binnenlandse Zaken) treden af na de IRT-affaire waarbij onder andere blijkt dat ze het Openbaar Ministerie niet onder controle hebben.
1993: Roel in 't Veld (PvdA - staatsecretaris Onderwijs) kon vertrekken toen bekend werd dat hij een nevenfunctie als hoogleraar er op na hield.
1983: Staatssecretaris voor Economische Zaken Evenhuis (VVD) blijkt steun verleend te hebben aan een bedrijf van een familielid en hij mocht dus ook zijn koffertje pakken.
1982: Niet het eerste en ook niet het laatste voorbeeld van leugens over iemands persoonlijke achtergrond: Charles Schwietert (VVD en staatssecretaris voor Defensie) beweert doctorandus te zijn en ooit luitenant geweest te zijn. Het was niet waar en daar vloog-ie er dus uit.
1978: Herinnert u zich deze nog? Willem Aantjes (fractievoorzitter CDA) had zijn lidmaatschap aan de germaanse ss verzwegen. Niet zijn reputatie in 1978 telde zwaar maar het verzwijgen van dat verleden; hij is opgestapt.
1975: Staatssecretaris voor Justitie Glastra van Loon (D66) uit in een interview kritiek op de ambtelijke leiding van het ministerie en krijgt het daardoor zo aan de stok met Dries van Agt dat hij eruit gebonlourd wordt (staat dit lot nu minister Zalm ook te wachten?)
1951: minister van Buitenlandse Zaken Stikker (VVD) legt zijn ambt neer na kritiek van zijn eigen partij op zijn Nieuw-Guinea beleid.
Na dit laatste voorbeeld je zou zeggen: Verdonk, goed voorbeeld doet goed volgen.
Maar je ziet het: de tradities brokkelen in snel tempo af in dit land. Balkenende heeft gelijk: er zijn tegenwoordig heel andere waarden en normen.
En zo zal na de afgelopen roerige dagen het kabinet doorgaan met het standvastige beleid dat ze, ook na menig crisisje, voert. Daarmee de slotregel van bijna elke motie tot wapenleus verheven: ... en gaat over tot de orde van de dag.
0 Reacties
Een reactie posten
<< Home