Elke keuze een gok? <>

In den beginne was er het woord en het woord was keuze.
Gaat er echt aan alles een keuze vooraf? Of anders gezegd: is de wereld zoals is die is, een gevolg van de keuzes die mensen maken?
Ik kies, dus ik ben. Je bent wie je kiest.
Ah, leuk is dat.... je kan met woorden zoveel naar je hand zetten. En daar heb je dan meteen het addertje onder het gras (addertje = klein gif producerend diertje; gras = natuurlijk verschijnsel dat steeds meer wordt geasfalteerd).
Er zijn net zoveel motieven voor dezelfde keuze als er mensen zijn. De één vind dat je bewust moet kiezen, een ander laat het aan het onderbewuste over.
Bij het maken van een keuze kunnen zoveel factoren een rol spelen, dat de kiezer er tenslotte maar een slag naar slaat. En vaak komt het voor dat, zelfs na een uiterst weloverwogen keuze, de uitkomst anders is dan men had verwacht. Waarmee de keuze een gok is geworden. We gissen en missen net zo vaak als het ook raak kan zijn.
Mag ik u, in het verlengde hiervan, wijzen op de nieuwe link Gissen en missen, die in de rechterkolom staat onder Meer op het web. Het is de site van Maja Vervoort, psychologe, die o.a. voor het tijdschrift Psychologie Magazine schrijft.

Labels: