Code van Bordeaux \|/

De vraag van vandaag is of een weblogger zich aan de Code van Bordeaux moet houden. (klik in de rechterkolom onder "Meer op het web" op Codes voor de betekenis).
Menig weblogger zal hier onder verstaan dat een goed glas wijn helpt om zijn/haar weblog geïnspireerd te vullen. Het spreekwoord zegt: Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan. En uit een aantal reacties op dit weblog blijkt dat menig lezer denkt dat ik het tijdens het webloggen niet bij één glas wijn houd.
Welnu, lieve lezer, de redactie drinkt geen druppel!
Rest de vraag of peterspagina voldoet aan de echte Code van Bordeaux.

Het voldoet er niet aan en het hoeft er ook niet aan te voldoen omdat ik geen enkele journalistieke pretenties koester met dit weblog.
Het voldoet er wel aan omdat de zowel de zin als de onzin met de grootst mogelijke integriteit op dit weblog wordt geplaatst.
Twijfelt u daaraan? Laat het me weten.

En hoe zit dat in de professionele journalistiek?
Tja, dat ziet er af en toe twijfelachtig uit: klakkeloos persberichten kopiëren, berichten publiceren terwijl er nog nauwelijks voldoende, relevante informatie beschikbaar is en suggestieve koppen zijn wel de meeste voorkomende en bekende verschijnselen.
En wat absoluut niet te verenigen valt met de Code van Bordeaux is wel het maken van nieuws terwijl er nog geen nieuws is.
De redactie van peterspagina staat open voor fraaie voorbeelden die de lezers hebben gevonden.

Labels: