Campagne maken /*\

In de traditie van de "mannetjesmaker" hebben Rutte en Verdonk een campagneleider aangesteld. Hoezo dat? Gaan ze soms echt de handen uit de mouwen steken en de suikerbietenoogst binnenhalen? Of wordt het een heuse veldtocht waarbij ze strijdend tegen elkaar de VVD om zeep helpen? Of denken ze het agrarische deel der CDA-stemmers aan zich te binden?
Het is wel echt op zijn Amerikaans. In de strijd om het leiderschap maken twee kandidaten van dezelfde partij elkaar een tijdlang het electorale leven flink zuur en deinzen daarbij nergens voor terug. Dus ik zou zeggen: hup Verdonk, toe maar Rutte; spit in elkaars verleden en je vind vast iets waarmee je je collega/opponent in diskrediet kan brengen.
Rutte heeft het dan makkelijk want Verdonk's rechtlijnigheid heeft al menig ongeluk veroorzaakt.
Verdonk krijgt het wat lastiger maar als ze serieus meent dat ze Rutte onbetrouwbaar vindt vanwege zijn zwalkende standpunten kan ze misschien Rutte's carnavalverleden uitdiepen. Tijdens carnaval is zwalken natuurlijk prima, de vraag is alleen of de VVD daar op dit moment wat aan heeft.
De campagneleiders krijgen het druk. Van Verdonk een mannetje maken dat ook voor andermans mening open wil staan lijkt een haast onmogelijke klus. En om van Rutte een mannetje te maken dat naast een jonge en ambitieuze uitstraling, ook duidelijkheid en doortastendheid toont, gaat nog wel een paar heftige en langdurige trainingen vergen.

Labels: