Bonnetjes, bonnetjes en nog eens bonnetjes.

U bewaart natuurlijk alle bonnetjes keurig in een oude schoenendoos of op zo'n fraaie bonnetjesprikker. Dat is heel verstandig want bij een eventuele controle van de belastingdienst kunt u alles netjes verantwoorden. Bovendien hoeft u niet het hele huis en alle protemonnees te doorzoeken als er weer iets te declareren valt. Zonder bonnetjes moet u maar wat verzinnen en daar moet je vreselijk mee oppassen. Een foutje is dan zo gemaakt. U zou dan overigens niet de enige zijn.
Lever je te weinig bonnetjes in dan loop je kans flink wat terug te moeten betalen, zoals nu menig gemeente staat te gebeuren die hun administratie van europese subsidies niet in orde hadden.
Lever je teveel bonnetjes in dan staat wellicht je baan op de tocht. zoals minister Veerman nu overkomt.
Lever je te dure bonnetjes in dan kan je je fiets inleveren, daar kunnen Rotterdamse agenten over meepraten.
Zijn je bonnetjes niet helemaal in orde dan kan je alsnog de staatskas spekken, vraag maar aan medisch specialisten. Of aan tandartsen, want die schijnen de kroon te spannen op het gebied van dubieuze bonnetjes.


Ik heb een oom die alle declaratieregelingen uit zijn hoofd kent van de belasting, de cao van zijn werk en het ziekenfonds. Hij bewaart echt elk bonnetje en zodra enige instantie een declaratie weigert, trekt hij zijn zondagse pak aan en stapt hij naar een klachtencommissie, de ombudsman of, als het niet anders kan, naar de rechter. Overal krijgt hij de complimenten over zijn keurig bijgehouden bonnetjessysteem en soms wordt hij in het gelijk gesteld, een enkle keer ook niet. Altijd komt hij tevreden thuis met de opmerking: "Ach, nooit geschoten is altijd mis."
Hij komt er ook goed mee weg omdat hij nooit een bonnetje teveel of te weinig zal inleveren. De bedragen kloppen ook altijd precies met de werkelijke uitgaven.
Kijk, zo'n man zouden ze nou staatsecretaris van fiancieën moeten maken met als hoofdtaak het controleren van declaraties. Dan komt het weer helemaal goed met de nationale bonnetjescultuur.