De stroom.


Juni lijkt wel de maand van de immigratie te worden (zie de links onderaan dit artikel naar berichtgeving vanaf 1 juni). Terwijl Kofi Annan (u weet wel van de VN) een beetje tegen de stroom in begint te roeien, worstelen tal van landen met immigrantenstromen en vorderen vooralsnog de ene na de andere tegenmaatregel.
De volksverhuizers trekken zich er niets van aan en dagelijks wagen mensen hun leven op zoek naar een betere toekomst. 191 miljoen mensen zijn hun voor gegaan. En dan hebben we het niet over de miljoenen mensen die hun boeltje pakten tijden de Grote Volksverhuizing, over de duizenden gelukszoekende Europeanen wiens nazaten nu Amerikaanse staatsburgers zijn of over mensen die bij een verhuizing de nodige troep achterlaten.
Kofi Annan roept de lidstaten van de VN op hun beleid aan te passen op het feit dat miljoenen mensen verhuizen. Want, volgens de NOS, een mooi voordeel is dat zij werk willen doen dat de huidige ingezetenen hun neus voor ophalen (welke NOS-redacteur heeft besloten dat ene zinnetje te publiceren?).
Al eerder heb ik hier geschreven dat het geen enkele zin heeft immigratie (of emigratie) te willen beperken (zie artikel 23 mei). Je kan je wel afvragen wat mensen beweegt huis en haard te verlaten voor een onzekere toekomst.
Hoe dan ook: mensen bewegen, mensen verhuizen. Het principe daar het regeringsbeleid op aan te passen lijkt me dan ook goed. Het huidige beleid kost onnodig slachtoffers. Nu is het wel zo dat er in de geschiedenis voorbeelden genoeg zijn dat de bewegingsvrijheid die menig volksstam zich permiteerde ook slachtoffers kostte onder de mensen die al in het doelgebied leefden (denk aan de indianen in Amerika).
Lastige kwestie dus. Hoe kom je aan de drang te verhuizen tegemoet zonder dat op de één of andere manier mensen tekort wordt gedaan?
Als juni dan toch de maand van de immigranten lijkt te worden, laten we dan die tijd gebruiken om betere ideeën te lanceren. Eén ervan zou kunnen zijn meer flexibiliteit en vrijheid te creëren. Komen er dan meer mensen op een bepaald land af? Wereldwijd kent iedereen namelijk het principe van rij voor het loket: lijkt de rij je te groot dan ga je in een andere rij staan (ook al blijkt dat een een misvatting, mensen maken wel zelf die keus). En een ander (oud) idee is natuurlijk een drastiche herziening van de huidige wereldeconomie, waarmee de noodzaak te verhuizen kan worden weggenomen.
Aan de basis van elk idee zou de gedachte moeten liggen dat de wereld niet in particuliere bezitjes moet worden verdeeld. Inderdaad: de wereld is van iedereen.

Gerelateerde berichten:
191 miljoen immigranten; De Grote Volksverhuizing; Herdenking; Boot onderschept; Cruiseschip als reddingsboot; Menswaardige opvang; Vertrekpremie; Webcams inzetten; Madrid behoudt Senegalezen; Statusverlies; Militairen naar grens; milieuvriendelijk verhuizen; Canada krijgt les?