Foutverbeterende codes \|/

In de wiskunde bestaan "foutverbeterende codes". De codes worden onder andere toegepast bij het corrigeren van foutjes die kunnen ontstaan bij grote berekeningen. Een voorbeeld was de verzending per satelliet van foto's van Mars. Daarbij passeren vele, vele bits-and bytes. Op één van de gepubliceerde foto's was een foutje te zien. Een aantal pixels was niet gecorrigeerd en daardoor leek een rots op het Marsoppervlak vaagjes op een menselijk gezicht.
Nu is de vraag natuurlijk hoeveel informatie verkeerd aan ons wordt gerpesenteerd omdat er geen "foutverbeterende codes" zijn toegepast. In dit tijdperk waar de gigantische hoeveelheid bits-and-bytes je om de oren vliegen, kan er natuurlijk wel eens een bitje of een bytje verkeerd terecht komen.

Dat er codes zijn die andere codes kunnen verbeteren is wel weer een gegeven met perspectief.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het repareren van "ongelukkige uitspraken"?
Je voeert een gesprekje via je mobieltje, je zegt wat onbetamelijks. Je gesprekspartner gelooft de oren niet en zegt: Hè? Wat zeg je?"
Nu moet je nog klungelen met uitspraken als: "Ja, sorry, de verbinding viel even weg" of "Heb jij ook zo'n gekraak?" en vervolgens moet je iets verzinnen dat lijkt op wat je juist zei, maar nu veel positiever klinkt.
Maar een mobieltje uitgerust met een foutverbeterende code doet automatisch dat werk voor je!
Trut wordt druk, m'n-rug-op wordt kom-ikterug-op, krijg-de-tyfus wordt je-blijft-lief-dus en barst! wordt zullen-we vanavond-eens-gezellig-uit-eten-gaan?

Mooi toch dat maakbare samenleven.

Labels: