Maak er maar wat van! /*\

Lang, lang geleden was er in een show van Neerlands Hoop (Bram Vermeulen & Freek de Jonge) een scene met Freek in de rol van psychiater van een middelgrote inrichting.
Daarin kwam de tekst voor: "We krijgen hier wel eens groepen gestresste huisvrouwen binnen. In de groepstherapie drijven we ze een zaaltje binnen en die storten we dan vol met Lego. Wat denk je dat de dames doen? Opruimen!!!!"

Natuurlijk moeten we zo'n passage in het licht van de toenmalige tijdgeest zien; over gestresste huisvrouwen hebben we het niet meer, dat zijn nu thuis-managers met een burn-out geworden en zelden kom je in groepstherapie nog tegen dat het aandragen van "bouwstenen voor genezing" letterlijk wordt genomen.
Wel laat het zien hoe lastig maakbaarheid is. In dit geval de maakbaarheid van de menselijke geest (gezond èn ziek). De mannelijke psychiater denkt dat je met Lego alleen maar constructies kan maken, de vrouwen weten wel beter: je kunt de hele zooi ook opruimen!
Ik ga op deze weblog niet ook nog eens de aloude diskussie over het verschil tussen mannen- en vrouwenwereldjes tot thema maken, maar zolang we denken dat die wereldjes echt verschillende planeetjes zijn, valt hier met geen enkele maakbare mogelijkheid één wereld van te maken.
Ondertussen lijkt iedereen zijns weegs of haars pad te gaan. Laten we daarbij dan deze mooie spreuk onthouden (ik weet helaas niet meer van wie het is): Traveller, there are no paths; paths are made by walking.
Zo is het maar net: zonder asfalt geen wegen; en wil je kiezen voor sierbestrating....ook best. In ieder geval moeten we zelf aan de slag.
Maak er wat van!

Labels: