Gezond gedrag code \|/

Er is werk aan de winkel voor de GGZ's. Met als uiteindelijk doel de collega's van de GGD aan meer werk te helpen. Volgens het onderzoek dat in bovenvermeld artikeltje (klik op het plaatje) wordt aangehaald gaan we niet zo snel naar de dokter op grond van een gedragscode die schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Velen maken die vlugge stap niet omdat "we allemaal wel eens een dagje ziek zijn" en "we het nog wel een dagje aankijken". Dat zijn zo van die denkbeelden die voortvloeien uit "niet klagen, maar dragen" en "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg."
Volgens de onderzoekers wordt daarmee de kans verwaarloosd om bepaalde ziektes al in een vroeg stadium te ontdekken en zo erger leed te voorkomen.
Tja, is het echt zo slecht gesteld met onze geestelijke gezondheid dat we daarmee onze lichamelijke gezondheid verwaarlozen? Moet nu de GGZ een landelijke campagne starten om iedereen van een andere GGC (gezond gedrag code) te voorzien en op tijd bij de GGD te krijgen?
Misschien is het ook wel handig eerst te onderzoeken of er wellicht niet meer factoren van invloed zijn op dat aarzelende gedrag. de wachttijden in de wachtkamers bijvoorbeeld. Hoe snel verwijzen huisartsen door naar specialisten? De telefonische bereikbaarheid van arsten mag ook wel eens onder de loep worden genomen. En heeft de nieuwe no-claim regeling in de zorgverzekering ook enige invloed op ons gedrag?
Of is er sprake van een positieve kentering in onze "gezond gedrag code"? Zijn we ondertussen misschien stiekem gezonder gaan leven?
(Meer gezonde diskussie? Zie Gezondheid en Hypocrisie in de rechterkolom).

Labels: ,